לידה היא ארוע משמח וברובם המכריע של המקרים ארוע רצוי שממתינים לו במשך 9 חודשים. 9 חודשים שבהם מדמיינים את הילד שייוולד, את תווי פניו, את אופיו ואת קולו.
אבל “בצער תלדי בנים”, נקבע בתורה, והצער הזה מתבטא בכאב אדיר שסובלות נשים במהלך לידה. לאורך ההיסטוריה נשים סבלו שעות רבות ואפילו ימים, את כאבי הלידה.
ברבות השנים, הומצאו ופותחו שיטות שונות להפגת כאבי הלידה והקלה על היולדת בתהליך. במאמר זה נסקור את השיטות השונות, את האמצעים השונים ובעיקר אפידורל בלידה , אשר נחשב לאלחוש הטוב ביותר ביחס לכל השיטות והאמצעים האחרים שנועדו להקל על הכאב.
שיטות לא אזוריות לאלחוש כאבי הלידה
השיטות לאלחוש לא אזורי (שלא כמו אפידורל בלידה ), נחלקות לשני סוגים – השיטות התרופתיות והשיטות הלא תרופתיות.
בין השיטות הלא תרופתיות נמנה את:
גירוי חשמלי על עורי באמצעות אלקטרודות המונחות על החוליות. המיקום משתנה בהתאם לשלב בלידה. שחרור מקומי של אנדורפינים כתוצאה מהגירוי, מקל על הכאב, ללא תופעות לוואי או סיכונים. אין כל הוכחה כי השיטה יעילה יותר מאפקט הפלצבו, אם כי השיטה יכולה להתאים לנשים בעלות התווית נגד הרדמה אפידורלית.
טכניקות נשימה והרגעה
שינוי בטמפרטורת הגוף ושהייה במים
היפנוזה
עיסוי
דיקור
ארומתרפיה
שיטות תרופתיות לאלחוש כאבי הלידה
השיטות התרופתיות כוללות חומרים שניתנים בשאיפה, וחומרים לאלחוש מערכתי.
גז צחוק – השימוש בגז צחוק לצורך הקלה על כאבי הלידה, מתבצע מאז תחילת המאה הקודמת. במחקר שנערך בשנת 1990, הודגמה יעילותו של גז הצחוק בתוך 20-30 שניות מהשאיפה, כשיעילותו המרבית מגיעה לאחר 45 שניות. גז הצחוק מקל על כאבי הלידה ברוב הנשים, אולם בחלקן אינו מעניק אלחוש מלא.
פטידין – חומר סינתטי בעל שימוש רחב, שיעילותו כמאלחש מוטלת בספק, ובין תופעות הלוואי שלו הן השפעה על פעילות הקיבה, הרדמה, מצוקה נשימתית והשפעה על העובר.
מורפין – בעל תופעות לוואי דומות לזה של הפטידין.
דיא מורפין – חומר רב עוצמה ביחס למורפין שנעשה בו שימוש רחב היקף בבריטניה.
PCA אלחוש בשליטת היולדת – משאבה ממוחשבת המכילה תרופה נגד כאבים ומשמשת גם בענפים אחרים של הרפואה. היולדת יכולה להוסיף בעצמה כמות נוספת של חומר מאלחש, בהתאם למידת הכאב שהיא חשה.
הרדמה אזורית בלידה
אלחוש בעצם הזנב – מאז שהומצא צנתר הקטטר, האלחוש בעצם הזנב הרבה פחות פופולארי, בשל היותו הרבה פחות יעיל והרבה יותר מסוכן מאלחוש מותני.
אלחוש אפידורלי מותני (אפידורל בלידה) – שורה ארוכה של עבודות הוכיחה כי אפידורל בלידה אינו גורם לעלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים או לכאבי גב. יחד עם זאת, כן מיוחס לאפידורל בלידה עיכוב במשך הלידה ועלייה במספר הלידות המכשירניות. לגבי השפעה של אפידורל בלידה על העובר, לא נצפו הבדלים עקביים בין יילודים שנולדו לאמהות עם אפידורל בלידה , לבין אמהות ללא אפידורל בלידה.
טכניקות של אפידורל בלידה
מינון נמוך, לעומת מינון מסורתי של אפידורל בלידה , מבטיח את הסיכוי הגדול ביותר ללידה וואגינלית ספונטנית. מחקרים הראו עלייה של 25% בלידות לא ספונטניות, בנשים שקיבלו מינון מסורתי של אפידורל בלידה .
סוגים שונים של אפידורל (שכאמור, אינו שם החומר המוזרק לחלל האפידוראלי) פותחו במהלך השנים, במטרה לשכלל את יעילותו החומרים ולהפחית את תופעות הלוואי למינימום האפשרי. רופא מרדים בוחר את הסוג המתאים ביותר ליולדת בהתאם לנתוניה האישיים, השלב בלידה והתוויות נגד, במידה ויש כאלה. תפקידו של הרופא המרדים להתאים את חומר ההרדמה והמינון ליולדת, ולמנוע סיבוכים שכיחים ונדירים.
הטכניקות השונות של הזרקת אפידורל בלידה הן:
זריקה בודדת – חסרונותיה הם השפעה מוגבלת והסיכון שבמינון יתר.
מילוי על פי הצורך – אידיאלי למינונים נמוכים ולשילוב של חומרים ובטוח יחסית.
Continuous epidural infusion (CEI) – מספק אלחוש הולם, דורש מכשור מתאים, עלול לדרוש הרדמה מקומית, בהשוואה למילוי על פי הצורך.
PCEA אלחוש בשליטת היולדת – מאפשרת ליולדת להגביר את המינון בהתאם לרמת הכאב עם התקדמות הלידה, משפר את תחושת היולדת המרגישה שליטה על התהליך, אין הבדל בהשפעה על היילוד.
אודות מרדימים:
מרדימים בע”מ קם כדי לספק לכם שירות איכותי, מקצועי ומיומן של הרדמה עם הביטחון שיש מי שמעניק לכם ליווי אישי מתחילת התהליך ועד סופו ומחויב לשמירה על שלומכם בכל רגע בתהליך. הסגל הרפואי של מרדימים בע”מ מקצועי, מיומן ובעיקר מומחה. הרופא בוחר עבורכם את סוג ההרדמה, מכין אתכם להרדמה כראוי, רגיש לצרכיכם ולחששותיכם ומלווה אתכם גם במהלך ההתאוששות וקשיי ההחלמה. למידע נוסף - צרו עמנו קשר